Говоря си с един вегетарианец по безсмъртната тема и съответно получавам това, иначе забавно, видео.

Понеже вярвам, че всеки средноинтелигенте човек е наясно, че не всяко нещо, което го пише в интернет, е истина, мисля, че това видео е доста красноречиво доказателство на това твърдение.

Няма да коментираме начинът на поднасяне на информация, да наблегнем на някои факти от самото видео.

  1. Зъби. Според видеото зъбите ни са по-близки до тези на растителноядните, следователно трябва да се храним със зеленчуци. Факт е, че хората от преди 500 000 години са имали по-развити (и големи) кучешки зъби, както и резци. Да си поговорим малко за зъбите и това за какво се ползват:
    1. Кучешките зъби (човек има 4 такива) се ползват за да сграбчиш храната, за да не избяга, докато се опитваш да отхапеш хапка. Понеже не познавам много растения, които биха избягали от човешка захапка, ще заключа че тия зъби се ползват за месо, и по-точно живо такова. На времето (когато Лили Иванова е била млада) човеците са се хранили и със сурово месо, което все още е имало възможността да избяга. С напредване на времето, откриването на сготвената храна както и приборите за приготвянето й на по-дребни части, еволюцията си казва думата и въпросните зъби закърняват, защото просто не се употребяват по предназначение.
    2. Резците (8 броя) се ползват за разкъсване на храната. И двата вида храна (месо и зарзават) имат нужда от разкъсване на по-малки парчета, за да могат да се поберат в челюстта, където да протече по-нататъшната обработка. На кратко, за да отхапеш парче месо от бута на някоя антилопа (да речем), която още шава, е необходимо да фиксираш хапката с кучешките зъби, а резците да я “прережат”. Понеже вече антилопите са прасета и пилета, които готвим, режем и кълцаме, не е нужно резците ни да са толкова здрави. Ползваме ги да отхапем някоя ябълка и т.н., но като цяло еволюираме към каша за добро или лошо.
  2. Зрение. Във видеото споменават, че хищниците имали нощно виждане, а хората не, следователно хората не са пригодени за лов. Не са пригодени за нощен лов, но за дневен са си напълно ок. Споменаването на тази точка обаче ми припомня и разположението на очите при хищниците и тревопасните, които се явяват жертва на първите. Когато очите на дадено животно са разположени отпред, то има възможността да фокусира върху даден обект, както и да разбере горе-долу на какво разстояние се намира той (възприятие за дълбочина). Следователно хищниците виждат напред, но могат да фокусират върху жертвата. При тревопасните няма чак такава нужда, там е по-важно по-голямото полезрение, за да засекат опасността от рано.
  3. Скорост и ловкост. Видеото ни казва, че понеже нямаме ловкостта на тигър, не сме хищници, а жертви. Разликата е, че при човекът имаме разум, който ни е дал възможност да измислим оръжия и методи за придвижване, които ни дават преднина пред по-сериозните хищници. Т.е. не е нужно да тичаш по антилопата със скоростта на гепард, при положение, че можеш да изстреляш стрела с по-голяма скорост. Разбира се, нужна ти е издръжливост да ходиш на лов, която в нашето ежедневие също деградира.
  4. Храносмилателна система. Според видеото ние нямаме храносмилателната система на хищниците и в тялото ни се натрупват мазнини. Според видеото също така е ОК да ядеш и животно, която е вече в напреднал стадий на разлагане, но това въобще няма да го коментираме. Може би идва от така разпространеното схващане на вегетарианците, че месоядните ядат мърша 🙂 Както споменах в т. 3, преди да изобретят лъкът и стрелите, нашите прадеди са ловували чрез продължително преследване, докато жертвата се изтощи. Става въпрос за разстояния от 25 до 35 км при температури около 40 градуса. Подобно преследване изисква сериозна подготовка и запас от мазнини. От тази гледна точка може би хората, които не спортуват в наши дни, е по-добре да станат вегетарианци, за да избегнат натрупването на мазнини. Видеото споменава и специален ензим, който разлага бактериите в гниещо месо. Може би тук е моментът да споменем, че човек не яде гниещо месо, още повече сурово такова.
  5. На края на безумието има “тест за месоядни”. Ако бебе изяде зайчето, вместо ябълката, значи е месоядно. Не знам създателите на това видео колко акъл имат в главата, за да очакват бебе да не си играе с нещо плюшено и движещо се, камо ли да изяде ябълка с един зъб (нарисуван на видеото). Може би намекват, че човек става месояден някакво време след като се роди заради обществото и т.н. Може би по тяхната логика човек трябва да се кърми цял живот, щом от малък се храни с кърма?
Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *