Предполагам не е останал човек, който не е разбрал за терористичния атентат в Париж. Ужасно, брутално, не е нужно да го описвам сега, всеки си знае.
Българският народ е зает да решава дали е правилно другия да показва съпричастност или не, дали трябва да приемам бежанци или всички араби са терористи, започва ли вече третата световна война и нас Путин ли ще ни пази или Меркел.

Това, което смятам, че е правилно да направим в такава ситуация, е да вземем пример от тези, които са по-напред в материала. Какъв по-добър пример за това от Израел? Най-добрият ми приятел – Габриела – живее там от няколко години, та имам информация от първа ръка за начина на живот там. Бях там на гости през 2014г.
За който не знае Израел е малка държава, заобиколена от врагове, които са убедени, че това е тяхна територия (ООН заделя тази територия за Израел през 1948г.), въпреки, че преди това отново територията е била Израел. Въпросът е, че съседите на Израел изпитват непреодолимо желание да убият максимален брой евреи. Израел пък, от своя страна, е принудена да развива армия, която е сред най-добре подготвените в света. Медицина, образование, начин и условия на живот са сред най-добрите в света. Израел е един малък оазис сред пустинята. С тази разлика, че постоянно ги засипват с ракети, извършват ежедневни терористични актове и т.н. През 2014 отидох на гости на Габриела и докато се разхождахме из улицата видяхме кученце, което беше вързано пред един фризьорски салон. Спряхме да си поиграем с него. Беше старо, напълняло и нямаше голямо желание за игра. От вътре обаче, от фризьорския стол стана жена на 50-60 години, която на леко развален Български ни заговори. Оказа се, че е била родена в България, но родителите са се преместили в Израел. От тогава милее за България, но не понася комунистите и още се чуди как ги търпим. Каза, че в Израел се живее добре, но (в този момент се разплака) е преживяла 6 (не съм сигурен за бройката) войни.
Израел има армия и възможност да изрине враговете си. Да, ама цял свят гледа клипчета на обгорени палестинчета, като разбира се, виновник е Израел. За това са се принудили да се пазят, вместо да атакуват. Изградили са т.нар. железен щит, който се цели в ракетите, които стрелят терористите.
След като се чуят алармите за тревога, гражданите имат 15 секунди, за да стигнат до бомбоубежище. Ден, нощ, на сватба или погребение, в училище, на почивка. 15 секунди. Единственият начин да останат граждани в Израел е да преборят страха. Не веднъж при по-опасна ситуация съм казвал на Габриела “Ела си”, а тя винаги отказва с думите “Те точно това целят.

Та ако можем да си вземем поука от тях – не трябва да се страхуваме. Те точно това целят. Ще има още такива атентати. Терористите не могат да си позволят атака срещу цивилизования свят, за това целят да всеят терор сред мирното население, за да се страхува от тях. Единственото, което може да направи мирното население, е да покаже, че е едно цяло. Че не го е страх от терористите.
Пък те политиците би трябвало да си знаят работата. Там вече каквото можем да направим сме направили – избрали сме ги.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *