На пътешествието, което си спретнахме това лято ми направи впечатление, че колкото по на запад отивахме, толкова по-трудно можеше да си намерим Wi-Fi. В Сърбия, Хърватска и Словения по спомен на всяка бензиностанция имаше свободен интернет. Като се замислиш излиза, че е нормално – културата ни е такава, че ние не плащаме за съдържание. Още когато си купиш компютър ти инсталират някой торент клиент и те учат как да сваляш от замунда, за да не ги занимаваш с глупости. Това беше още в началото на интернет ерата в България. Сваляхме музика, игри, обаче dial-up-ът през бТК беше умопомрачително зле. Стигаше се до заплахи и бой със съседите, защото не могат да си ползват телефона, защото сте на дуплекс. Нуждата от съдържание прерастваше в нужда за бърз интернет, в София вече ти пускаха кабел през терасата, имаше реална конкуренция на интернет доставчици, а ние висяхме ли висяхме пред компютрите и откривахме света. На запад обаче хората са свикнали да плащат за съдържание, защото живеят в условия на капитализъм от по-дълго време и знаят, че всичко се плаща. Хората си наемат DVD-та, купуват си игри и софтуер, докато ние се учим да инсталираме игри и софтуер от замунда, да ги кракваме, да обработваме субтитри…
В крайна сметка се очертава така, че комунизмът ни е подготвил за силиконовата долина на Европа, че и на цял свят.
Децата се справят с компютри от малки, съответно любопитството им ги кара да разберат как работят тия програми, не могат ли да си напишат и те една такава? Че нали ако си напишеш собствена игра ще си най-големия в училище!
В един момент се оказва, че в България има много IT специалисти, много добра IT инфраструктура, а заплатите в страната са ниски. Това са едни много добри условия за outsource-ване на труд от чужди компании. Все повече такива отварят офиси в България, наемат стотици и хиляди служители. Това, от своя страна, увеличава търсенето на IT специалисти, организират се обучения, голяма част от тях и “безплатни” (срещу срочен договор с някоя фирма след обучението). Вдигат се заплати и социални придобивки, вдига се качеството на работната среда, търси се повече обслужващ персонал за тези специалисти, а те пък от своя страна харчат повече пари в страната си.
Тъй като се намираме в информационната ера смятам, че търсенето на такива специалисти ще продължава да расте, а тъй като това е може би най-добре платеният сектор предлагането също ще расте.
Общо взето се очертава, че България в момента е в много изгодна позиция. Разбира се, от нас зависи какво ще направим с това, което имаме.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *