Е, този път вече народът счупи тъпомера. Не, не българският, ами на цял свят.
Таргет групата на apple. Тези, които боготворят всеки пореден CEO на тази божествена компания.
Чудя се как още не са направили религия apple.
Oh wait, в библията от там се започва.Untitled
Ей сега фейсбук гръмна с гръмко писмо на apple до клиентите им. Същите клиенти, които теглят кредит за всяка следваща версия на айфон/айпад/айсиктир. Същите клиенти, които продължават да си купуват въпросния айфон въпреки, че е с около 2 години по-назад от android конкурентния му (най-често) в ключовите нововъведения. Същите клиенти, които иначе ще извадят от 9 кладенеца вода, за да ти докажат, че тоя телефон верно кърти, щото това его все пак не е за 2 дена и трябва някой да го пази.
В писмото се обяснява как ФБР били хванали заподозрени за терористичен акт, обаче им трябвало помощ от Apple, за да декодират информацията в телефоните им. Съвсем нормално – като са си направили затворена операционна система да е нужно да я отворят на властите, за да ни пазят от терористите все пак.
Е да, ама не. Вместо това apple решават да се опълчат на лошото фебере и да мрънне на цял свят, че видиш ли, ФБР ги кара да им даде достъп до голите ти снимки.
Here’s a newsflash: Никой не иска да ти гледа голите снимки. Поне никой от ФБР, правителство, apple и т.н. Всъщност това, което пише в писмото е, че ФБР са искали от apple специална версия за операционната им система, която да инсталират на конкретен телефон (който ФБР притежава физически), за да вземат нужните данни. Разбира се това не попречи на разни сайтчета да гръмнат със заглавия “А вие искате ли правителството да ви гледа снимките в телефона?“. По дяволите, нито става въпрос за отдалечен достъп, нито за достъп на всички устройства. Е да, ама Apple използваха вълшебните думички PRIVACY, BACKDOOR, FBI, GOVERNMENT, DANGER. Ключовите думички, които отключват оня инстинкт у хората, дето са си снимали някога гениталиите с телефона, който им казва НЕ ИСКАМ НИКОЙ ДРУГ ДА МИ ГЛЕДА СНИМКИТЕ.
Спокойно, народе, колкото и да си прекрасен и невероятен, колкото и потенциал да има в теб да станеш суперзвезда, следващия Робърт Де Ниро / Ал Пачино / Азис, на абсолютно никой от ФБР не му пука за съдържанието на телефона ти докато не гръмнеш няколко човека и наистина им запука за теб.
Разликата е там, че ако станеш терорист и те хванат, те ще имат физически достъп до устройството ти. Тук става въпрос именно за физически достъп. Никой не иска да се рови в телефона ти, докато си правиш поредното селфи.
Ето още малко относно privacy-то на apple, както и общо взето всички останали: Съвсем нормално е да споделят информация, която би повишила продажбите, като например какво търсиш в itunes, google, какви сайтове посещаваш, какво порно гледаш.
Обаче когато става въпрос правителството да има достъп до информацията на телефона на терорист, който притежава физически – О НЕ КАК ТАКА?!?! ТЕ УТРЕ ЩЕ МИ ВИДЯТ СЕЛФИТАТА!!!
В един момент имаме едни промити мозъци на тема apple, които винаги абсолютно безрезервно вярват на всяко следващо CEO, че видиш ли, те го правят за клиентите си. Не, народе, apple не е робин худ, apple не ви пази от лошите фбр. В случая apple пази едни терористи от ФБР. И това е най-абсурдното – вместо народът да се притеснява за терористи на свобода, те се притесняват за селфитата на шибаните си телефони.
Най-тъпото е, че apple правят някаква страхотно грандиозна маркетинг кампания на гърба на безопасността на невинни, изкарвайки се защитници на правата на клиентите си. Е, да, терористи ни ползват устройствата, но все пак и те са им клиенти, трябва да пазят и техните права.
Да, apple описват доста опростено (като за таргет групата си) как видиш ли, този ключ може да се ползва и за ровене в селфитата ви от други страни, у които попадне. Тук вече идва въпросът те знаят ли какво правят и как да го направят така, че да се използва за един конкретен случай?
В смисъл, дори и една най-елементарна hardcode-ната проверка if device_imei == INSERT_TERRORIST_DEVICE_IMEI_HERE { unlock the shit } би свършила работа.
ФБР искали парола за други подобни случаи, която да отключи това нещо и един bruteforce би могъл да я разбие, щото модерните компютри, видиш ли, могли да изпробват хиляди, дори милиони пароли за някакво време.
Тук са разгледали колко време и енергия би било необходимо за brute force на един подобен encryption.

Сериозно, не искам да живея повече на тази планета.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *