От близо 10 години живея в София и както повечето живущи тук живо се интересувам от ежедневните начини за стигане от т.А до т.Б.
За тези 10 години има развитие – линията на метрото стигна до Младост, построи се втора линия, първата задмина Младост, а в момента се работи активно и за трета линия. Безспорно най-удобния транспорт е това.
Проблемът е, че българинът е комплексар. По време на тоталитаризма нашенецът е могъл да си купи автомобили, произведени в СССР и то с камара връзки, чакане и съответната сума. Всичкото това, за да достигнеш нивото на комшията, който също кара жигула.
В един момент обаче ни се отваря пазара и можем да си купим западна кола, за да задминем комшията. Съответно започва надпревара кой ще си купи по-хубава кола и т.н. Това ни е набито в кратуните и следваме сляпо максимата, че като имаш по-хубава кола си нещо повече от комшията. Жените искат да се возят в кайени, мъжете искат да возят хубави жени в тия кайени и така.
Тук обаче идва остарялата инфраструктура, пригодена за хилядате жигули на времето.
И в транспорта важи максимата, че търсенето определя предлагането и предлагането определя търсенето.
Нормалните държави развиват алтернативните (и по-ефективни) методи за придвижване в града, за сметка на автомобилния транспорт. Правят се велоалеи, отделят се бус ленти, копае се метро. Те се развиват за сметка на автомобилния транспорт, отнемат се ленти от шосетата за автобуси, за велоалеи.

Тук обаче имаме нещо сбъркано. Тук същите комплексари, които ТРЯБВА да се возят в чисто нови мерцедеси с екстри за по 100 бона бройката, управляват държавата и взимат решения, които би трябвало да са за благото на всички, но реално…
Та същите комплексари решават, че трябва асфалт. Те не карат колела, не се блъскат в транспорта, тях ги возят в нови мерцедеси.

Тия комплексари ще одобрят и вдигане на цената на билетчето на 1.50 лв. В период на ниски цени на горива и петрол. В момент, в който е от ключова важност да се стимулира пътуването с обществен транспорт.
Търсенето определя предлагането, предлагането определя търсенето. При същото ниско качество на услугата поскъпването й ще доведе до отлив от нея за сметка на другите методи, а именно автомобилите.
Би било много по-умно вместо това да се отделят ФИЗИЧЕСКИ бус-ленти, по начин, който физически не би позволил там да влизат автомобили от съседното задръстване. По този начин се постига отлив от автомобилния транспорт за сметка на обществения такъв. В крайна сметка трябва за цена Х да стигнеш от т.А до т.Б за време Y, като в ценообразуването влиза и удобството на личния автомобил.

Аз междувременно ще продължавам да си карам колелото на асфалта, щото велоалеи няма, няма място на шосето.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *