Преди време два любими спорта ме срещнаха с двама много колоритни техни представители – Хълми Солак и Събчо Косев. Това е една от най-приятните черти на подобни занимания – срещаш какви ли не хора, все хубави.

Представям ви Хълми Солак, 71 години, парапланерист, мотопарапланерист. С Дядо Хълми, както го наричат другите, се срещнах на баира до с. Расник, когато се учех да летя, през 2010 година. Тогава инструкторът ми (Бисер Андонов) ми говореше как не могъл да го свали от въздуха, защото вятърът усилвал и ставало опасно за него. Дядо Хълми е от тези пилоти, които са родени, за да летят, един истински мечтател.

Освен парапланерист, той е и парамоторист, т.е. лети с мото-парапланер. Само за сведение – машината тежи близо 35 кг, виси на гърба му, докато той трябва да управлява парапланера над главата си и тичайки – да излети. Излитането и кацането са най-критичните моменти в един полет.
Истински се радвам, че познавам този човек. Браво, Хълми, продължавай все така!

Събчо Косев
е на 73 години и е велосипедист. Срещнах го миналата година (2015), когато решихме да се разходим до Златица. Тогава ни предложи да се отбием до с. Чавдар и въобще не съжалихме. Той редовно кара дълги разстояния (по 100+ км), а предишната събота и неделя взе участие в шестата обиколка на Беласица с обща дължина от 195 км. Цитирам Велоразходка:
“Бай Съби” е най-големият в обиколката, нито баирите, нито жегите му представляваха трудност да завърши часове преди много други участници с по 50 години по-млади. Съби е в изключителна физическа кондиция и няма търпение да се наслади на следващото вело-приключение.
Приятелю, бъди щастлив и не спирай да караш!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пожелавам и на двамата да продължават все така да преследват мечтите си и да са живи и здрави поне още толкова! За нас остава да се надяваме когато пораснем да сме такива 🙂

 

 

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *