Само за 3 месеца моите любимци Мтел успяха да ми скъсат нервите няколко пъти.
Получава се едно много ударно приключване на 3-седмичен отпуск далеч от цивилизацията с борбата с една неадекватна фирма и нейните служители.
Снощи се прибрах около 3 сутринта, когато видях, че са ми спрели интернета. Тъй като последните 2 седмици бях без достъп до телефон или интернет въобще нямаше как да го платя.
Междувременно така и не получих фактура – нито по e-mail, нито на адреса, нито на сайта, където пък услугата липсва. Без фактура няма как да знам какво плащам, нито клиентски номер, чрез който да го платя.
Хубавото е, че още от времето на Мегалан е останала една практика да активираш нета си за 2 дни, за да можеш да го платиш онлайн.
Да, ама ако просрочиш плащане с 2 седмици това е невъзможно.
И тук се започва среднощното ми приключение.
Тъй като на Кара дере телефонът ми се счупи, останах без такъв и съответно няма как да звънна на оператор. Отварям сайта (мтел.бг се отваря), гледам – чат с оператор, цъкам – тц. Нищо. Няма зареждане, няма грешка, няма нов прозорец, НИ-ЩО. Пиша мейл и се надявам някой да го види посред нощ. 12 часа по-късно все още не съм получил отговор. Пробвам да добавя услуги в сайта – иска телефон. Пиша си телефона и отново НИ-ЩО. Нито грешка, нито нищо, отново иска телефон. Сигурно щото моя е на друг оператор.
Намирам стар телефон, който успявам да подкарам с micro sim, въпреки че слота е за нормален sim.
Звъня на 0888088088, което е еквивалента на *88 за номера извън тяхната мрежа. Там, след 4 минутно чакане (целият разговор е 6 минути) все пак някой успява да се добере до слушалките. Оказва се, че понеже съм абонат на фиксирана услуга, трябва да звънна на 0800 200 11. Звъня, след няоклко минути лутане из менюта, реклами на футболни първенства и т.н. успявам да стигна до етап “Свързване с оператор”, последвано от “Съжаляваме, но поради технически причини вашият разговор може да бъде прекъснат” или нещо от сорта, последвано от съвсем категорично прекъсване на разговора. Викам си “щом може, ще пробвам пак”. Пробвам пак, пак лига незнамсикво, пак грешка, пак прекъснат разговор. Леко изнервен, отново звъня на 0888088088, след още няколко минути чакане ми вдигат и ми обясняват, че наистина има технически проблем и ако може да пробвам на 0800 20 400. Звъня. Грешка. Повтарям. Грешка. Звъня на 0888088088, обяснявам. От там ми казват, че ще ми се обадят колегите от проблемния телефон. Обаждат се колегите, проверяват случая. Оказва се, че баш на 14-я ден съм се сетил да ползвам интернет и не може. Нищо не могли да направят. На въпроса ми “Как да си платя интернета?” ми отговарят “Заповядайте в наш магазин…”. В 4 през нощта. Вече твърде уморен от път, фестивал и скандали, лягам.
Нов ден – нов късмет. Ще пробвам пак, от офиса, през чат канала. Тоя път се отваря. Явно не се отваря извън работно време.
Отговаря ми “Теодора”, която ми обяснява, че не мога да добавя услугата, понеже е просрочен срока за плащане с 2 седмици. След няколко уговорки все пак се съгласява да ми даде абонатния номер. На банкирането излизат две сметки и толкоз. Питам я – как да разбера какво плащам, защото излизат 2 фактури, тя казва, че трябва да платя, за да излезе в сайта.
Демек, за да видя какво плащам, трябва да го платя. После ходи си търси парите.
Не съм получил фактура по мейла, защото не съм я заявил. Обяснявам, че съм заявил електронна фактура. Да, ама тя била на сайта, а фактура по мейла било друго. Това, че не мога да я добавя в сайта си е мой проблем.
Тук ми прищраква, че преди близо 2 месеца имах отново скандал с Мтел – https://www.facebook.com/Ivailo/posts/10153597403797761, който приключи със следното обещание на лични:mtel_free_1m
Излиза, че или са ме метнали, или наистина на дерето времето е спряло и съм стоял там още 1 месец. Питам девойката, обяснява, че отстъпки от сайта не се отразявали и трябвало да отида в магазин, да се оправям.
Пействам й чат лога, тя ми обяснява, че разбира, но това било положението.
Казвам, че искам да ме свърже със супервайзора си. Понеже било чат канал, не могла.
Малко след това разговорът приключва едностранно без въобще “Теодора” да се е уверила, че проблемът ми е разрешен или въобще, че може да ми помогне.
mtel_chat
Естествено, чат лог липсва, защото след “OK” прозореца отива към страницата за оценка. Някой има ли идея как мога да прекратя подобен договор предсрочно без неустойки? Това е очевиден опит за измама, последвал от неправомерно прекратяване на услугата.
Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *