Наскоро гръмна новия хит на пазара – Pokemon GO. Съответно, както при всеки хит, обществото реагира. Pokemon GOЕдна част от него си свали играта още преди да се е появила на нашия пазар, а друга се зае с автоматичната реакция да го отхвърли. Включително и една от “любимите” ми фейсбук страници – Национален протест срещу безобразията в България.

Да, човек би казал, че е по-добре да подминеш нещо, което не ти харесва, но обществото не работи на тоя принцип. То е длъжно да го оплюе, за да може утре, когато някой те пита “Играеш ли pokemon go?” да не изглеждаш изостанал, отричайки. Много по-яко е да кажеш “Абе ти луд ли си, това е ебати тъпотията”. И то не за друго, ами защото вече има такова течение на обществото, което казва, че pokemon go е тъпотия.

Друг е въпроса дали някой от тия хора въобще някога са играли тази игра, да не говорим за повече от 10 минути. Най-малкото това ни дава повод да се усъмним в обективността на горното твърдение.

Като човек, който си изкарва прехраната благодарение на игри за мобилни устройства, реших да си я сваля и поиграя малко. Играта има нещо общо с Ingress, като до колкото разбрах използват тяхната база данни със забележителности. В Ingress това са местоположения на интересни места из цял свят – там всеки имаше възможност да предлага такива за включване в базата данни. И в двете игри, при посещение (физическо посещение) на такова място и изпълняване на нещо в играта, получаваш бонуси.

Интересното в Pokemon Go е, че освен тези точки, на случаен принцип ти се появява и някой pokemon. Съответно имаш възможност да метнеш топка по него, да го уцелиш и добавиш към колекцията си. По-късно имаш възможност да upgrade-ваш своите pokemon-и и да се биеш в разни gym-ове с pokemon-ите на други играчи. Това последното го говоря наизуст, защото все още не съм стигнал до там. Иновативното в тази игра е т.нар. augmented reality – когато тръгнеш да целиш pokemon с топка ти се включва камерата и въпросният “оживява” пред теб. Дали ще е на пейката, дали ще е на улицата – зависи накъде си си насочил телефона. Като цяло augmented reality (добавена, усилена реалност) е нещо прекрасно, което би довело до страхотен прогрес в страшно много области. За справка – https://en.wikipedia.org/wiki/Augmented_reality#Applications

Обществото винаги е имало нещо против нещо, което би (според първото подобно изказано мнение) асоциализирало самото него. Горе-долу като снимката, изразяваща подобно мнение за вестниците. Продължили сме да се размножаваме въпреки тяхната инвазия, явно.

Ироничното в случая с Pokemon GO е, че всъщност тази игра ни СОЦИАЛИЗИРА. Ъхъ, да, точно така. Освен, че тази игра изкарва младите навън и ги кара да ходят (по този начин се “мътят яйца” – като изминеш  2 или 5 км пеша. И да, движение с кола не се брои), тя всъщност ги социализира. На гореописаните забележителности могат да се слагат т.нар. “примамки”, които привличат pokemon-ите наоколо. По този начин имаш възможност да хванеш повече и по-интересни такива. Веднъж бяхме в борисова, където сложихме една такава примамка. След около 5 минути вече прииждаха групички с хора, които са забили поглед в телефона 🙂 Предполагам ви е ясно, че социализацията с хора, с които имате сходни интереси, е доста лесна. Така и така сме там, докато чакаме да се появи следващия pokemon, я покажи ти кво си хвана днес…

Та – да обобщим. Играта изкарва хората навън. Показва  им забележителности. Кара ги да ходят. Социализира ги. Въвежда нови технологии, които могат да спасяват човешки животи или да подобряват условията на другите.

Мда, ужасна е.

А, да, забравих – някой е умрял, докато е играл pokemon go. В същия момент са умрели 100 човека, докато са шофирали пияни, още 100 – надрусани, и т.н.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *