Снощи попаднах на информация, че вече в София можеш да си наемеш “споделено” електромобил. Става въпрос за Spark, нова (за България) услуга, която си е един вид rent-a-car, но разликата е, че не отиваш в офис, а взимаш най-близкия електромобил. Не наливаш гориво, а ползваш вече зареден електромобил.

Като цена излиза горе-долу колкото такси:

  • Първоначална цена от 3.48 лв, в която са включени първите 12 минути
  • По 0.29 лв на минута.

Това е. Сваляш си application за ios/android, регистрираш се, добавяш си кредитна карта, както и снимки (отпред и отзад) на личната карта и шофьорската книжка. Общо взето информация, която иска и всяка рент-а-кар компания, само че еднократно. Получаваш и 10 лв бонус, които можеш да изразходваш за някое пътуване.

Тъй като обичам новите технологии просто трябваше да пробвам Spark. Регистрирах се още снощи, около 22ч, но при опит да резервирам автомобил ми излезе съобщение, че все още не ми е одобрена шофьорската книжка. Съвсем нормално, имайки предвид факта, че можеш да снимаш опашката на котката си и да кажеш, че това ти е книжката.

Тази сутрин вече можех да регистрирам автомобил, като най-близкия до мен беше на ~700м от вкъщи, около парадайс мол. Резервирам и тръгвам към мола. Парадайс мол има закрит и открит паркинг, като част от открития е безплатен. Закритият е безплатен за първите 4 часа, като след това се плаща. Понеже живеем в България, Ганьо (или Ганка) е взел електромобил под наем и го е оставил на платен паркинг. Същата кола си беше там още от предишната вечер. Трябваше да обиколя 3-те етажа на паркинга на мола, защото на открития такъв автомобил нямаше. Ако случайно успея да го открия сред хилядите други коли, трябваше да си платя и глоба за загубена карта, ако Ганьо си я беше прибрал, или евентуално да платя за 1-2 дни престой. Реших да пробвам друг автомобил, като имаше удобен зад х-л Хемус.

Отидох до там с метрото и бързо го открих.Качих се в него, отвътре – чисто, ново. Междувременно ми се обадиха от Spark, за да ме питат какъв е бил случая, заради който им звъннах. По пътя към Хемус им се обадих, където ме посрещна запис да си оставя съобщението. Обясних им за Ганьо, благодариха и попитаха дали могат да са ми полезни с нещо друго.

Обратно в e-Up-a. За първи път се качвам в електромобил, пък автоматик съм карал 3-4 пъти в живота си.

С две думи – добре дошли в 21 век. Останах приятно изненадан от обслужването, чистотата и приятната возия на тази иначе малка кола. Идеална е за градски условия. Имаш право да паркираш напълно безплатно на синя и зелена зона. Можеш да я оставиш навсякъде (предполагам в София), стига да не е платен или частен паркинг. Ако остават по-малко от 10км пробег трябва да я оставиш на зарядна станция, като в app-а има и карта с най-близките, като в София виждам 7-8 зарядни станции на фирмата. На vsichkotok.bg пък има карта със зарядни станции в София и България.

Няколко часа след теста ми вече не мога да намеря свободен автомобил. Според статиите в медиите фирмата е започнала с 25 автомобила в София като амбицията им е до края на 2018 да са 100, а до края на 2019 – 300.

Общо взето в момента са viral и е много трудно да се добереш, за да пробваш. Но ако си упорит (и търсиш в удобно време) – ще успееш 🙂

Чудесно е, че такива услуги тръгват и в София. Очакваме и подобни за велосипеди под наем.

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *