Изглежда избързах малко с вчерашното ревю на Spark в България. След него взех още една тяхна кола, твърдо решен да се прибера от работа с нея, оставяйки я в кв. Кръстова Вада, където живея.

Това, защото не виждам на картата очертания на зони, където мога да паркирам, както е във  Spark - Your Electric Drive- screenshot Вилнюс, та реших, че мога да паркирам из цяла София. Уви, не ми даде.

След това пък реших да следвам инструкциите, където пише, че можеш да оставиш колата и на всяка зарядна станция на Елдрайв. Най-близката такава беше на паркинга на Тенис Клуб “Малееви”, който е безплатен за първите 15 минути, та реших, че ще имат някаква договорка с тях за безплатно паркиране.

Уви, и там не ми даде да паркирам, както е видно от скрийншота. Добре е да отбележим часа, в който се случва това и вече натрупаната сума от лутане насам-натам. Реших, че все пак трябва да паркирам някъде близо до нас, защото иначе хептен никакъв смисъл от тези обиколки днес. Отидох на парадайс мола, защото вчера някой беше оставил кола там, та мислех да я оставя на открития (безплатен) паркинг. Там пък по това време лудницата беше на ниво, та реших да паркирам в Хладилника. Намерих място като по чудо, паркирах и… Да, познахте – “Не можете да паркирате тук – автомобилът е извън разрешената зона”. От там отидох в Лозенец, около хотел Хемус, от където си взех метро и се прибрах.

Цялата сметка беше около 30 лв, което не беше много яко, честно казано, но поне е приятно да караш електромобил. Когато го взех батерията му беше на около 56 км оставащи, а като го оставих – на около 30. Има няколко режима на пестене на енергия, като най-пестеливия изключва парното и осезаемо “спъва” мощността на колата. Хората по задръстванията обаче видимо се радваха на колата. Може би са видели някъде за какво става въпрос, може би от чисто любопитство…

За момента впечатлението ми от Spark е, че е в public beta. Даже, честно казано бих казал Alpha.

Това, което е може би най-големия минус е, че няма денонощна поддръжка по телефона. Снощи звънях, за да питам къде мога да паркирам, а от там все ме посрещаше жизнерадостното Please leave a message after the tone.

Тази сутрин пак реших да си го причиня, знаейки, че support-а им започва работа около 9 сутринта. Отново имаше кола на парадайс мола. От vsichkotok.bg знам, че на паркинг ниво -3 има зарядни станции за електромобили, та реших да обиколя целия етаж и да намеря колата. Реших, че може да се паркира извън зоната само ако автомобилът се зарежда. Щях да проверя таксата за паркиране на талончето и тогава да преценя дали да я взимам или не. Обиколих цялото -3, за щастие около 8:30 там няма много коли, та имах голямо поле на видимост. Уви, след 2 обиколки и кратък разговор с охраната относно къде има такива станции, такава кола не намерих. Спрях резервацията и я поднових отново (може да го направите след 3 минути буфер), за да потърся колата на -2. Междувременно звъннах на съпорта, където ми казаха, че обикновено хората оставяли колите на открития паркинг, между мола и Billa. Викам ама как така, вчера не успях нито в квартала, нито в хладилника. Натирих ги да звънят и да питат как стои въпроса с оставянето на автомобил на платен паркинг, както и въобще къде мога да оставя колата. Междувременно реших да огледам открития паркинг и.. Открих колата! Бях сигурен, че няма, но тя беше там, на съвсем безплатен паркинг, със заредена до горе батерия. Тръгнах на работа и стигнах до офиса за 13 минути, което ми костваше 3.77 лв. За сравнение с такси щеше да излезе поне двойно (предполагам). Радиото на колата е с bluetooth и можете да си свържете телефона с него, за да си пуснете spotify там. Има управление и можете да си сменяте песните директно. Могат да се водят и разговори, но не знам къде е микрофона. Все още не съм тествал.

Междувременно ми се обадиха от съпорта, които ми обясниха следните факти:

  • Вчера са стартирали и все още самите те не са наясно с всичко. “Системата” им забива, претоварва се и самите съпортерки вече изпушват от твърде много зор. Чаках да се свържа близо 3 минути.
  • Трябва да се виждат зоните за паркиране в application-а, а реално не се. Ще кажат за бъга на колегите.
  • Можете да оставите spark автомобил (да приключите пътуване, съответно да спре да ви взима пари) в синя и зелена зони, на паркингите на Метро (цариградско шосе), Декатлон, The Mall и очевидно открития паркинг между Paradise Mall и Billa. Поне тези места запомних. Трябвало и на зарядните им станции, но така и не разбрах защо не ми разреши вчера да го оставя на “Малееви”.
  • Ако видите автомобил на някой платен паркинг, както са тези на моловете, ще трябва да заплатите таксата му за паркиране, понеже нямат уговорка за безплатно паркиране там. Т.е. ако някой остави кола там и след 2 дни някой друг иска да я вземе ще трябва да плати солена такса. Това за момента е най-големия минус според мен.
  • Няма денонощна поддръжка, тя започва около 9 сутринта.
  • Въпреки, че в application-а пише, че колите се заключват след някакъв интервал от време, това не е включено в България все още. Това го разбрах след като приключих пътуване докато все още бях в автомобила и той се заключи. Разбира се, успях да изляза, но колата си остана отключена. Процедурата в такъв случай е – звъните на съпорта (дано се случва в работно време), от където заключват автомобила дистанционно. Ако се случи извън работно време бих посъветвал да вземете ключа и да заключите автомобила отвън, като оставите съобщение на съпорта, които да оправят случая на сутринта.

Та така. Финалната присъда е – Alpha версия, но съм оптимист. Ако знаете как да го ползвате е яко.

Дано съм бил полезен 🙂

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *